MG MEDIA
Logo MG MEDIA

Priprema za tisak.


Priprema za tisak važan je dio u procesu izrade promotivnih materijala, tiskanju kataloga, brošura, letaka, knjiga i slično.

Grafički dizajneri osiguravaju kvalitetan dizajn i pripremu za tisak vaših materijala prije samog procesa tiskanja u tiskarama. Važno je pripremu napraviti ispravno, jer se u protivnom događaju greške poput slanja u tisak fotografija koje su optimizirane za pregled na ekranima monitora, što u tisku rezultira tamnijom fotografijom. Naime, tiskare ispisuju boje na bijelom papiru (uzmimo za primjer katalog proizvoda), fotografija koja je na ekranu monitora optimalnog izgleda, tiskana na bijelom papiru i do 30% je tamnija nego na ekranu, a osnovni problem u tome predstavlja pozadinsko svijetlo naših ekrana, što papir u tiskari ne posjeduje. Dakle, papir ima svoju bjelinu, dok ekrani dodatno pozadinski osvjetljavaju fotografiju.

Problem za tiskare predstavljaju i boje, tako ono što mislimo da smo profesionalnim fotoaparatom izvrsno snimili, nakon toga retuširali i obrezali te snimili u određenom modu (vrsti) boja primjerice RGB mod koji je prilagođen za pregled na ekranima monitora, dok tiskare vole poznati CMYK mod u kojem treba spremiti fotografije prije tiska. CMYK ili Cyan, Magenta, Yellow, Black mod, predstavlja osnovne 4 boje s kojima se služe tiskarski strojevi prilikom ispisa, dok naš klasičan RGB (ili Red, Green, Blue mod) predstavlja optimalan prikaz putem medija koji to mogu prikazati, to su ekrani monitora, mobitela i sl. Takav sustav boja teško je vjerno prikazati u tisku jer mu je spektar prikaza puno veći od tiskarskog CMYK-a. Tu nastupamo mi kao grafički dizajneri da optimiziramo vaše fotografije tako da u tisku izgledaju vjerodostojno originalu kojeg gledate na svojim ekranima. (pojednostavljeno obrazloženje vezano za spektar boja, naravno da ima tu još mnogo detalja na koje treba obratiti pozornost)

Sljedeće bitno za tiskare je rezolucija fotografije ili grafike, te vrsta datoteke u kojoj predajemo materijale u tisak. Primarno su to PDF formati, rezolucije 300 dpi (standard) u spektru boja CMYK. Samo za primjer, dok surfate internetom standardna rezolucija fotografija koje gledate je 72 dpi, dok tisak iziskuje spomenutih 300 upravo radi kvalitetnog tiskanja. (DPI = dots per inch, ili točaka po inču, kako se naše fotografije zapravo sastoje od milijuna sićušnih točkica ili piksela)

Slobodno nam se obratite s povjerenjem i predate nama svu brigu oko tiskanja za sve vaše potrebe, u suradnji smo sa nekoliko lokalnih tiskara, pa vam možemo ponuditi uslugu sve na jednom mjestu od ideje do realizacije. Napravimo za vas prijedlog sa ponudom cjenika grafičke pripreme, tiska, odabira materijala i slično, te se u konzultacijama s vama dogovori projekt. U slučaju da već imate tiskaru partnera s kojom surađujete, projekt možemo odraditi s vašom tiskarom.

Zato prepustite nama dizajn i grafičko rješenje vašeg projekta, nešto od naših radova možete pogledati na ovoj poveznici: naši radovi, a cijene provjerite u: cjenik usluga.

Kontakt.


Slobodno nam se obratite za ponudu i dogovor.


MG MEDIA

za digitalno izdavaštvo i usluge
Rovinj

GSM +385 98 9244 424

email: mjelusi@gmail.com

Powered by CROATIS©All rights reserved